top of page

Vi slår ett slag for rødt:-).


For ikke så lenge siden fikk vi en forespørsel om farger som går til rødt til jul, og det var egentlig ett litt morsomt spørsmål fordi jeg ikke har tenkt så mye over det før!

Hjemme hos oss er det omtrent kjemisk fritt for rødt til jul (med unntak av det barna har laget) og vi bruker mest hvitt, glass, sølv og gull –i tillegg til grønne planter og lignende selvfølgelig, så alt glir greit inn med fargene vi har ellers. Men for noen er julen RØD, og bekymringen til vedkommende var at med mindre veggene var grå eller hvite ville julepynten ikke passe inn. Det er vi ikke enige i!

Rødt oppleves ofte som en vanskelig og krevende farge å bruke, den tar oppmerksomheten og vi har gjerne lært at rødt ikke kan settes sammen med andre farger. Det er helt feil! Det er i det hele tatt veldig få farger som er vanskelige å sette sammen, det handler mer om hvilke nyanser vi setter sammen!

Det er ikke ofte vi bruker rødt på vegger eller større flater når vi fargesetter interiører, vi henter det heller inn i detaljer som en enkel rød stol, i innredningsmoduler som f.eks. bakveggen på en bokhylle eller i belysning, tepper og tekstiler. En bevisst bruk av rødt fungerer veldig fint mot andre farger men det er viktig å se litt på hvilke rødfarger man bruker og holde seg til noen få: Går de mot rosa eller mot lilla? Er det lys eller mørk rød? Og gruppere, dvs. å samle fargene noen steder. Det samme gjelder julepynt.

Vi mener jo at man skal ha ett bevisst forhold til alt man omgir seg med, også julepynten. Det skal tilføre noe til rommet, men det betyr ikke at man må kjøpe ny og ”stilig” julepynt fordi alt skal matche! Snarere tvert imot! Men det kan være lurt å være bevisst på at rødt ikke er EN farge, men heller ett spekter av farger. Rødt er ikke bare rødt! Så når du kjøper røde lys: Kjøp lys som passer til rødfargen i pynten ellers. Om du har masse ulike rødfarger i julepynten: prøv å samle pynt i områder etter farger. Rødt mot oransje i ett rom, og rødt mot burgunder i ett annet. Så kan du tilføre hvitt og grønt for å bryte opp det rød, og også gjerne samle pynt sammen i grupper heller enn å spre det rundt over alt. Hjemme hos oss har vi f.eks. ett skap i spisestuen som er forbeholdt barnas pynt. Her står alt de har laget gjennom årene, fra enøyde nisser til malte glass og ”pepperkake” hus. Samlet fremstår det så mye finere enn om alle disse smånissene skulle vært spredt rundt i huset, og vi har fått alt med farger ett sted:-).

Om du synes det er vanskelig å vite hvilke rødfarger som passer sammen med hvilke andre farger, ta en titt på disse collagene her. De er hentet fra Pinterest og viser hvor mange muligheter man har med rødt –det er absolutt ikke en farge som kun er forbeholdt jul! Vi håper du blir inspirert og koser deg med pyntingen.

Men ønske om en fin førjulstid:-)

Kristin.

bottom of page