top of page

Nå kan løkene settes!

Allerede fra slutten av august kan du begynne å sette planteløk, men du bør være ferdig i løpet av oktober.

Over: Tulipanen Violet Pranaa, en av mine favoritter.


Å sette løk er en liten jobb, men med riktig redskap går det som en lek. Jeg har kjøpt en løk-planter (som jeg mente var helt unødvendig lenge, men når jeg endelig kjøpte den har jeg angret på at jeg ikke kjøpte den før!), og det gjør at jobben går mye raskere, og at du lettere unngår å røre planter som står i bedet. Du dytter den ned, jorden følger med opp så du få satt ned løken, og så dytter du bare jorda over igjen. Raskt og enkelt!


Over: Løk-planteren gjør jobben raskt og effektivt.


Jeg elsker å sette løk, og går og venter på at nettbutikkene åpner for bestilling på vårblomstrende løk (det skjer som regel i løpet av Juni). Jeg handler det aller meste hos Hageglede.no da utvalget er stort og de har rask levering. Dette innlegget er ikke på noen måte sponset av dem, men når jeg er fornøyd med noe er det alltid hyggelig å anbefale det videre.


Over: Tulipanen Double Pink. Det er alltid gøy å finne tulipaner som ser litt annerledes ut. Denne minner om en peon.


I mitt staudebed plantet jeg ca. 500 tulipaner for noen år siden. Det er mange ulike typer, men alle går i rosanyanser og hvitt. De har vært et fantastisk skue hver vår, og etter hvert som staudene våkner til liv skjuler de tulipanrestene mens de visner tilbake. I år har rådyrene oppdaget matfatet, så det kom ikke fullt så mange opp men det får være greit. Så får man bare heller bestille litt flere løker;-).

Mine to favoritter er tulipaner og rutelilje, og det er så hyggelig å få liv i hagen tidlig! En annen tidlig favoritt er kuleprimula, men det er ikke en løk så denne holdes utenfor her (bare et lite innspill om du ønsker deg en tidlig staude).

Allium er også en populær løkplante, og den finnes også i mange ulike og morsomme varianter.

Når du skal sette løker må du huske på at plantehullet skal være dobbelt så dypt som løken er høy. Jorden må være løs, og du kan gjerne strø på litt torv før du setter ned løken. Spissen på løken skal være opp, og fyll på med jord.


Over: Allium! En favoritt hos mange. Her sammen med en av mine favoritt-stauder Hagestikle.


Jeg setter gjerne mange løk samlet (når jeg setter tulipaner blander jeg løkene og typer tulipaner før planting så det får et tilfeldig uttrykk), og jeg har ca 5 cm mellom løken. På store løk må avstanden være større.

Det finnes knapt noe enklere i hagen eller verandaen enn blomsterløk. De kan settes i krukker om du sørger for å isolere krukken litt og sørger for at jorden ikke blir for våt, og den kan settes rett i jorden eller store blomsterkasser. Løkene kan bestilles på nett så du får dem rett hjem og du kan bestille i ro og fred, og om du har riktig utstyr (les: løk-planter) går jobben som en lek. Og så er det bare å la løkene vokse og kose seg, og glede seg til våren. Når de blomstrer er det så utrolig vakkert, og når de er avblomstret skal de visne ned av seg selv. Det eneste du bør gjøre er å knekke av "hodet" på tulipanene når de har mistet kronbladene, slik at de bruker kreftene sine på løken. Ellers krever løk minimalt vedlikehold og gir utrolig mye til hagen. Så her er det bare å sette i gang å bestille og plante:-).


Over: Rutelilje, en av vårens tidligste favoritter.


Alle bildene til dette innlegget er lånt fra Hageglede.


Comments


bottom of page