top of page

Hvordan få til en god belysning?


Vakker gulvlampe fra Lampefeber.

Når man skal flytte inn i ny bolig eller oppgradere rom der man bor er en god belysningsplan alfa omega. Det er fort gjort å være mest opptatt av det ”morsomme” som type gulv, farger og møbler, men det å lage en god og gjennomtenkt belysningsplan er viktig og bør prioriteres foran f.eks. en ny sofa. Det er enklere å bytte ut møbler enn det er å flytte takpunkt og downlights i etterkant. Ingen ting er mer irriterende enn feilplasserte lampepunkt når møblene kommer på plass!

Før man begynner å planlegge belysningen er det viktig å ha en grov møbleringsplan av rommet. Den trenger ikke å beskrive hva slags seng eller sofa du skal ha, men hvor møblene skal plasseres. Hvor skal skapene stå? Skal du ha overskap på kjøkkenet? Hvor blir det ledige vegger til bilder? Vi må også se på konstruksjoner: Hvordan er taket bygget opp? Kan du legge inn downlights eller må du ha utenpåliggende skinner eller taklamper? Ønsker du veggpunkt til leselamper for å unngå synlige ledninger? Dette er avgjørelser som må tas mens håndverkerne fremdeles har tilgang til å komme inn i vegger og tak. Når man har en god belysningsplan er dette ett godt verktøy for elektrikeren slik at han vet akkurat hvor de ulike punktene skal plasseres og kan planlegge sitt arbeid. Det er mange avgjørelser som skal tas i en slik prosess og det kan være lurt å få hjelp av en interiørarkitekt eller en lysdesigner til utformingen av belysningsplanen.

Alle rom trenger god belysning, men de rommene som har behov for mest variasjon i belysning er gjerne stue, kjøkken, spisestue og barnerom. Dette er rom som har flere funksjoner og dermed må lyssettingen også justeres slik at alle behov tas hensyn til.

Vakker led-belysning bak speil. Fra Agape.

I gang, garderobe, bod og bad holder det ofte med kun en generell belysning, dvs. taklampe eller downlights/ spotter som kan dimmes, men det kan med fordel også tilføres annen belysning. Her kan vi bruke f.eks. led-striper innfelt i taket eller i nisjer i møbler for å gi en fin effekt i rommet. Gode muligheter for dimming av lyset er også viktig for å kunne justere lyset avhengig av behov og tilgang på naturlig lys. Disse rommene blir ofte nedprioritert med tanke på en gjennomtenkt belysningsplan men det er ofte bare noen enkle grep som skal til for å få en mer spennende og velfungerende løsning. Det som er viktig er å ta disse grepene med på planleggings-stadiet.

Vi i Paradis Interiørarkitekter elsker å planlegge belysning, og spesielt om vi kommer inn på ett tidlig tidspunkt og kan integrere noe av lyssettingen i bygningskroppen. Det er heldigvis ikke lenger slik at man peprer takene med downlights, og etter at led-strips fikk bedre kvalitet kan de også være med på å skape en god generell belysningsplan som ikke er kjedelig og ”flat”. Opplevelsen av lys og skygge er viktig, og plasseringen av lyset er like viktig som valg av type armatur.

Når vi tegner belysningsplaner har vi i prinsippet tre typer belysning:

1. Generell belysning (som taklamper og downlights).

2. Stemningslys (som pendler, gulvlamper og bordlamper).

3. Funksjonslys (som leselys og arbeidslys).

Generell belysning ønsker vi gjerne at skal være litt ”usynlig” slik at det skaper ett godt lys men ikke tar oppmerksomheten i interiøret. Stemningslys og funksjonslys derimot kan fungere som små smykker i rommet og de er også enklere å bytte ut om man forandrer litt på interiørstilen enn integrert belysning. Så går vi gjennom bruken av rommene og lager en møbleringsplan. Når det er gjort begynner lyssettingen. Først kommer generell belysning på plass, så funksjonslys og til sist stemningslys. Vi prøver også å få inn lys plassert i ulike høyder i rommet slik at ikke alt lyset er i tak eller i øyehøyde. Bordlamper og gulvlamper tilfører noe ekstra i belysningen som ofte blir preget av taklys og pendler.

Pass på at du får med alle tre typene når du skal lyssette hjemme, eller be om hjelpJ.

Om etpar uker lyssetter vi en leilighet slik at vi kan se nærmere på prinsippene for belysning i ulike rom, så følg med og del gjerne innlegget med noen du kjenner som skal pusse opp! J.

Lekkert stemningslys og funksjonslys fra Lampefeber.


bottom of page