top of page

Planlegg opp-pussingen grundig! Her er en kort oppsummering som kan hjelpe:-).


Når man skal i gang med ett opp-pussingsprosjekt er grunnarbeidet viktig. Både rent fysisk selvfølgelig, for å få rette gulv og glatte vegger, men også i planleggingsprosessen for å sikre ett prosjekt som både fungerer godt og oppleves som helhetlig og personlig.

Skal lyssettingen bli optimal er det viktig at man vet hvordan møblene skal plasseres og når fargene velges er det viktig at de henger godt sammen fra rom til rom. Når håndverkerne kommer er det også viktig at de har tegninger med beskrivelse av alle overflater, mål på ny planløsning så de vet hvor vegger, dører og vinduer skal og at de vet hvor el-punkt skal plasseres. Det koster penger å pusse opp, og da er det smart å planlegge tidlig slik at man får det slik man vil. Kjøkken, fliser, parkett og lignende kan ha en leveringstid på opp til 8 uker, og har man først bestemt seg for hva man vil ha er det utrolig kjedelig å måtte ta til takke med noe som er lagerført fordi håndverkerne kommer om en uke...

Bruk tid på planleggingen for å få ett godt prosjekt!

Og så er det noe med å begynne i riktig rekkefølge;-).

Når vi arbeider med prosjekter begynner vi alltid med

1: Planløsningen. Det vil si: Hvordan skal utformingen på rommet være (skal vinduer eller dører flyttes eller skal det bygges på?) og hva skal inn? Skal kjøkkenet ha spiseplass eller skal stuen ha flere soner for lesing, tv og leker? Skal badet ha dusj, badekar, wc, en eller to vasker osv... Så tegner vi inn flere ulike alternativer for planløsning med møblering for å se mulighetene før vi lander på den vi vil jobbe videre med.

Når planløsningen er bestemt ser vi på

2: Farger og overflater: Hva slags gulv skal inn? Skal himlingen være glatt? Hvilke farger skal brukes her og hvordan skal paletten se ut? Her er det mange muligheter og vi ser på alle farger og materialer som skal inn samtidig fordi det er viktig å sikre at veggfargen passer fint til sofa, puter, tepper, gulv osv. En veggfarge kan oppleves kjedelig når man ser på prøven alene men det skal alltid inn andre tekstiler så det er viktig å se på dette samlet.

Når planløsningen og overflatene er avgjort er det

Collage til stue.

3: Belysningens tur og her er det mye som skal tenkes på: Hvilke behov har vi for lys i dette rommet? Skal det inn spotter eller downlights? Må takpunkt flyttes? Hvor skal løs belysning plasseres og er det stikk på riktige steder? Hvor mange kurser skal inn og hvor skal brytere og dimmere plasseres? Dette bør planlegges nøye slik at elektrikeren får god oversikt over jobben som skal gjøres. Og til slutt er det

4: Møblering og detaljer igjen: Hvilke møbler skal kjøpes inn? Hvilke tekstiler skal møblene ha? Hvilke tresorter og farger skal brukes? Hva med gardiner, puter, puffer, tepper osv? Her er det en del som går rett i fella, også med en god møbleringsplan, så det er viktig å holde seg selv i nakken når man handler inn;-). Vi opplever innimellom at folk faller i tilbudsfella og kjøper noe som ikke er beskrevet i møbleringsplanen fordi det var så billig! –og angrer... Når man har laget en plan er det for å sikre at alle detaljer henger sammen og det er lurt å følge denJ. Det hjelper lite at noe er på salg om du selger det på Finn.no etter etpar måneder når du må innse at det var ett dårlig impulskjøp. Det er noe med å sikre helheten fra A til Å, og da er en god plan en utrolig god hjelper å ha på veien for å unngå impulskjøp og innfall på veien frem til ferdig prosjekt.

Hvis du har planer om å pusse opp så bruk denne korte veiledningen som et verktøy for å planlegge godt, og om du kjenner noen som skal pusse opp så del gjerne:-).

Sjekk også ut vår samarbeidspartner, Byggstart, sine veiledere:

Collage til en hel leilighet.
bottom of page