top of page

Endelig ute-tid!


Det er så deilig! Gradestokken kryper oppover, og selv om det fremdeles er kalde dager merkes det at vi går mot varme og lyse dager. Selv har jeg denne helgen tatt første runde rundt i hagen og på terrassene og vannet forsiktig og begynt å rydde opp litt etter vinteren. Jeg er også irritert på meg selv fordi jeg glemte å sette ned løker i fjor høst, og dermed kommer selvfølgelig ikke alle de fine krokusene jeg drømte om denne våren heller. Nå er det lagt inn i kalenderen for august: Bestill løker!


Våren, før alt er i gang og bedd og potter blir litt mer uoversiktlige, er en super tid til å se over uteområdet ditt, ta biler og dokumentere status. Om du, som meg, planlegger å sette ned løk til høsten slik at du får noe som blomstrer tidlig, er dette en super tid å lage en liste over hva du vil ha hvor, og ta bilder av stedene slik at du husker hvor ting skal ned til høsten. Hos oss har vi plantet ca. 500 tulipanløk foran huset (og ca. 50 ulike typer), men det er fremdeles noen "hull" som skulle vært dekket. Her skulle jeg sette ned små pinner under blomstringen i fjor, og glemte å gjøre det. Jeg skylder på korona;-). Tulipaner, snøklokker, krokus, påskeliljer og perleblomster skal ned til høsten her, for det er så utrolig hyggelig med litt farge ute mens vi venter på sommerens blomster!


På fredag var Paradis-gjengen på foredrag med den kjente og utrolig dyktige hage-mannen Claus Dalby i Drammen Teater og lot oss inspirere til en ny sesong med hage- og utomhus-prosjekter. Der var det mange som hadde møtt opp for å få en forsmak på sommerens store glede: Å planlegge og plante i hagen.



Vi merker det på kontoret også at folk er i gang med hage-planlegging og vi er allerede i gang med flere uteområder og koser oss med det. Det er så fint å se at flere og flere oppdager verdien i uteområdet sitt, og ønsker å utnytte potensialet godt. Og enten du skal gjøre det meste selv over tid, eller skal ha inn hjelp til å utføre arbeidet er en god plan alfa omega. Da vil du få et uteområde du vil trives i, og også planter og løsninger som blir bedre og bedre med årene når alt vokser seg til.




Før du setter i gang med uteområdet ditt har vi laget en liten huskeliste til deg:

1: Planlegg godt! Å lage en god plan er det aller viktigste du kan gjøre. Da får du tenkt på papir, og det er også lettere å endre eller justere på papir. En god plan er også viktig når du skal sette prosjektet ditt ut i live.

2: Undersøk om noe er søknadspliktig, eller utenfor det du har lov til å gjøre på din uteplass. Det er flere ting som må undersøkes, men for eksempel bebygd areal (BYA), avstand til nabo, høyde på murer og gjerder, og avstand til vei kan være noen av tingene som kan gjøre at tiltak er søknadspliktig.

3: Følg med på solen! Se hvordan solen beveger seg i løpet av dagen og ta hensyn til det når du planlegger uteområdet. Dette er også viktig når du planlegger hvilke planter som skal inn, da noen trenger sol og noen trenger skygge for å trives.

4: Vær ærlig med deg selv: Ønsker du å bruke masse tid på vedlikehold og hagestell, eller vil du ha en lettvint hage som krever så lite som mulig?

5: Planlegg vanning: Det finnes gode systemer for automatisk vanning, og en slik investering vil gjøre hverdagen enklere for mange.

6: Belysning: Ikke glem å planlegg belysningen! Den er så viktig for å skape en hyggelig stemning i uterommet (for tips, se vår blogg fra 6 mars).

7: Hagemøbler: Hva trenger du egentlig? Det har kommet masse lekkert i hagemøbler de siste årene, og dette er også en super måte å få inn litt farge. Fermob er en av produsentene som har et stort fargespekter i sine møbler, så her kan du trygt gå bort fra det svarte og grå. Og en siste ting her: Om du ikke elsker putekasser, så se etter møbler som ikke har så mye puter. Her er det masse å velge i:-).



Om du nå klør i fingrene etter å sette i gang ute er det flere ting du kan starte med:

1. Planlegging!

2. Dele og plante om snøklokker (for de av dere som er så heldige å ha dem).

3. Gå over bedd og kasser, luk og klipp bort vissent fra i fjor (ikke roser og hortensia! Hortensia bør beskjæres rett etter blomstring om høsten som hovedregel og rosene skal beskjæres når bjørka har fått museører).

4. Bestill settepoter om du vil ha dine egne sommerpoteter.

5. Gjødsle når det regner.

6. Vask terrassen, hagemøbler, grill ol slik at det er klart til en fantastisk sesong:-).


Ønsker deg en super og vårlig dag, og om du ønsker hjelp med ditt uteområde er det bare å si i fra:-)



 

Ønsker du bistand fra interiørarkitekt eller arkitekt? Ta gjerne kontakt med oss på telefon eller e-post:-)

bottom of page