top of page

Hva bør du legge pengene i når du pusser opp?

De fleste av oss har et budsjett når vi skal pusse opp eller gjøre ting med boligen vår. Det er også derfor vi tilbyr fastpris på de fleste tjenester, for å bidra til en forutsigbarhet i prosjektet.

Mange ønsker å lage en helhetlig plan i en runde, og så heller prioritere ut fra total kost når håndverkerne har kommet med sine tilbud. Dette er en måte å prosjektere på som er utrolig smart, og som vi jobber mye etter. For selv om du har tenkt å gjøre ting over tid er det allikevel lurt å ha en helhetlig plan som sikrer både en helhet i prosjektet, og at ting gjøres i riktig rekkefølge.

Over: Eksempel på plantegning fra et av våre prosjekter.


Så når du må lage en prioriteringsliste, hva er viktig og hva kan komme nederst på lista?

1. Ha en god og gjennomarbeidet plan og detaljerte tegninger. Vi hjelper deg gjerne med dette, men om du ønsker å gjøre det selv: Sørg for å ha tegninger som viser all informasjon håndverkerne trenger. Da får du mer presise tilbud fra håndverker, og du unngår også mange misforståelser underveis i prosjektet. Det er også viktig at tegningene viser plassering av innredning og el, slik at rør, strøm ol blir plassert der du ønsker det.


2. Bruk flinke håndverkere med ansvarsrett der du trenger det, og med gode referanser. Du kan uansett hente inn tilbud fra flere om du ønsker det.


3. Vi anbefaler alltid å prioritere strukturelle endringer som å endre planløsningen. Om du må fjerne en bærevegg for å få en optimal løsning kan det være lurt å prioritere dette. Det samme gjelder vinduer som skal endres eller flyttes for å få gode lysforhold eller uttrykket du ønsker i rommene.


4. Dører! Innerdører eller ytterdører, her bør man velge dører med høy kvalitet og som passer boligen. Vegger kan males, men å bytte dører etter en stund er vanskelig og blir sjelden gjort. Et bygg kan "ødelegges" av feil inngangsdør og i mange tilfeller blir hvite innerdører en for stor kontrast til interiøret ellers. I gamle hus kan det være verdt å renovere originale dører om det er mulig. Dører og vinduer er en viktig del av husets sjel.

Over: Bilde fra et av våre prosjekter hvor dører og vinduer er beholdt originale og tilfører sjel til rommet.


5. Et annet viktig element i huset er trappen. Også her bør den forsøkes renovert i gamle hus, så lenge den er behagelig å gå i og matcher huset forøvrig. En god trapp er en viktig investering og ikke noe man ønsker å bytte ut etter noen år.


Over: Bildet er lånt fra Pinterest men minner mye om et av våre prosjekter i Oslo, hvor trappen er bevart og er et smykke i rommet.


6 Gulv! Gulvet er ikke så enkelt å bytte, og et fint gulv tilfører rommet en følelse av kvalitet. Om du skal ha parkett: Gå for en ordentlig parkett med matchende lister (med mindre du har en bolig med originale, profilerte lister). Velg fliser av god kvalitet og som du vil like over tid, og vær nøye med detaljeringen her. Parkett skal helst legges med skjøtene mot vindu, og flis skal ha så smale fuger som mulig.


Over: Parkett fra Unikt Gulv. Bildet er lånt fra deres nettside.


7. Fast belysning og el-punkter! Dette er et viktig punkt. Du kan alltids bytte ut taklampen over spisebordet senere, men plassering og valg av faste lysarmaturer som downlights, ledlister ol. er vanskeligere og dyrere å endre på senere. Sørg for at det er nok lys, godt lys og at det er plassert riktig. Det samme gjelder plassering av el-punkter. Det må være nok og de må plasseres riktig slik at du har nok strøm der du ønsker det.


Så selv om det betyr at du ikke får sofaen du har ønsket deg, eller alt kjøkkenutstyret du ville ha med en gang, så har du en bolig med gode rammer som gjør at du kan "fylle på" med løse møbler, skap ol etter hvert.


Masse lykke til med prosjektet ditt:-).

bottom of page