top of page

Nå er en perfekt tid for å planlegge uteområdet ditt

Nå når utesesongen på hell er det lurt å begynne planleggingen om du ønsker å være klar til neste sesong. Dette gjelder spesielt om du trenger håndverkere eller ønsker endringer som krever søknad. mange flinke håndverkere fyller raskt opp kalenderen og derfor kan det være lurt å ha planene klare tidlig slik at du kan få tid til å utføre det du ønsker når du ønsker det. Og om noe av det du vil gjøre er søknadspliktig er det også greit å få sendt inn søknaden slik at alt er godkjent når våren kommer. Husk at en søknad kan ta opp til 14 uker, avhengig av hva du søker om. Og når søknaden er godkjent har du tre år på deg til å fullføre prosjektet, så du MÅ ikke gjøre det neste sommer om du bestemmer deg for å utsette prosjektet en sesong eller to.


Over: inspirasjon fra Pinterest.


Så hva bør du gjøre nå?


1. Om du ønsker hjelp til å planlegge uteområdet kan det være lurt å ta kontakt for befaring før snøen kommer.

2. Ta bilder og film av uteområdet ditt slik det er i dag.

3. Ta mål! Mål opp avstander og høyder, eksisterende terrasser, avstander til ting du skal bevare (trær, bedd, hekk, vei) slik at du har et godt underlag å skisse på.


Over: Vår oppmåling av uteområde for kunde. Om du henter frem et kart fra kommunen er det enklere å se høyder og hva det er viktig å måle.


4. Ta også bilder av det du liker og ikke liker, slik at du vet hva du ønsker å bevare og hva du ønsker endret.

5. Lag en skisse over uteområdet ditt, noter hvor det er skygge og hvor det er sol i løpet av dagen. Og det samme med vind! Hvor blåser det mye og hvor er det stort sett vindstille?

6. Noter hvor du ønsker mere lys, hvor du ønsker sitteplasser og hva du har savnet i sommer.

7. Samle inspirasjon! Vi bruker Pinterest som inspirasjons-tavler på prosjekter, og anbefaler Pinterest som et sted du kan lagre inspirasjonsbilder til hvordan du ønsker ditt uteområde.


Over: Hageskisse funnet på Pinterest.


8. Undersøk i kommunen om det er ting du ønsker å gjøre som er søknadspliktige.

9. Husk BYA! BYA er bebygd areal på eiendommen, og kommunen setter alltid en maks-grense på utnyttelsesgrad (som er maks tillatt BYA). Noen steder regnes også parkeringsplasser med. Trapper, terrasser ol som ligger mer enn 50 cm over gjennomsnittlig terreng regnes også med her. Selv om du ikke må søke må du være innenfor tillatt BYA.


Over: Pergola er som regel ikke søknadspliktig om den ikke står for nære tomtegrense eller er enorm, men om den har tak vil dette arealet regnes med i BYA.


10. Lag en ønskeliste! Det er ikke sikkert det er mulig å få oppfylt alle ønsker, men det er lurt å kartlegge den ultimate drømmen først enn å starte med å begrense ønskene. Hva om det er mulig å få til mer enn du hadde trodd?


Over: Bildet er hentet fra Pinterest, men viser noe jeg elsker: Armeringsjern som klatrevegg for planter. Det er enkelt i vedlikehold, lager struktur og stramhet i hagen og er supert som klatrevegg!


Masse lykke til med planleggingen:-).


bottom of page