top of page

Noen enkle kjøreregler for opp-pussingen.


Denne uken fikk vi en melding fra en huseier som ønsket tips om lys og farger til stua. Rommet var nylig malt og pusset opp, men hun syntes ikke området rundt sofaen fungerte.

Dette er en relativt vanlig utfordring, og selv om det ikke er plass til ett dypdykk i faget på en blogg lister jeg opp noen enkle ”kjøreregler” som kanskje kan hjelpe flere. Jeg kunne skrevet side opp og side ned om dette temaet, men jeg har plukket ut 8 punkter som du bør tenke på når du pusser opp:

  1. Det aller første du bør gjøre når du skal pusse opp stuen er å lage en behovsanalyse: Hvordan skal stuen brukes? Og vær ærlig! Ikke lat som om du ikke ser på tv om det er det du gjør mest i stuen. Skal stuen brukes primært når du har besøk eller er det der familien samles om kveldene til tv-titting eller kortspill? Hva slags aktiviteter foregår i stuen? Finn ut hva som er viktig og hva som kan sløyfes. Innred for hverdager, ikke for de få gangene i året dere har store selskaper.

  2. Unngå at sofaen går i ett med veggen. Den kan gjerne ha samme farge, men i så fall bør den være mørkere eller lysere enn veggen rundt. Dette gjelder spesielt i stuer som er grå og beige.

  3. Ikke vær redd for å bruke farger! Om du ikke ønsker å male hele rommet kan du trekke farger inn i tekstiler og detaljer, og gjerne gjøre det litt mer raffinert ved å bruke 3-4 farger som harmonerer med hverandre. Du kan også legge en farge på en eller to vegger for å få større kontraster i rommet.

  4. Det er lov å bruke tapeter! Maling er kjempefint og lettvint, men tapet kan løfte ett rom på en måte maling ikke kan. Overflaten i tapetet gir ofte ett mer eksklusivt uttrykk og reflekterer lys annerledes enn maling. I rom med vanskelige lysforhold anbefaler vi ofte tapet istedenfor maling for å gi rommet mer dybde.

  5. Varier belysningen! Allmennlys (spotlights, downlights etc ) er viktig, men de skal ikke pepres over hele himlingen og de erstatter ikke stemningslyset. Stemningslys er vegglamper, pendler, bordlamper etc. Vi anbefaler å bruke stemningslys i ulike høyder slik at noe lyser ved gulvet, noe på skjenk eller lignende og noe som lyser høyere (som en pendel over bordet, stålampe eller lignende).

  6. Bruk ulike teksturer og materialer for å skape stemning og personlighet i rommet! Eksempler på ulike teksturer og materialer kan være grovt ullstoff kombinert med treverk, glass, polert marmor og røff keramikk. Noe hardt, noe mykt, noe matt og noe blankt. Og gjerne noen kombinasjoner som overrasker. Variasjon og kontraster i tekstur og materialer er spesielt viktig om du ønsker å bruke en nøytral fargepallett i rommet.

  7. Å pusse opp og innrede ett rom slik at det ser fresht ut i 20 år er omtrent umulig, så glem det! Vi opplever innimellom at oppdragsgivere ønsker å innrede boligen sin så nøytral at den aldri blir umoderne. Problemet med det er at den aldri er moderne heller! Det er viktig at man ikke ukritisk kaster seg på lettvinte trender, men man må våge litt. Boligen din skal reflektere deg og den skal ha personlighet.

  8. Legg pengene i gulv, vegger og tak! Har du ikke mulighet til å bytte ut alt på en gang og må gjøre noen kompromisser? Da anbefaler vi deg at du utsetter kjøpet av drømmesofaen eller de rådyre gardinene og legger pengene i selve bygget: gulv, vegger og tak (inkl. innfelt belysning). Det er nemlig disse tingene som skal holde lengst, så de bør være varige og av god kvalitet.

PS! Vi som jobber med interiør har lang erfaring i å velge gode og spennende løsninger og produkter med lang holdbarhet –vi lar oss inspirere av tendenser i tiden, ikke sesongens trender. Se ett utdrag av prosjektene våre HER.

Jeg håper du har fått noen tips med på veien om du går svanger med planer om å pusse opp stuen, og om du ønsker bistand fra oss er det bare å ta kontakt!

Har du ett ønske om ett tema til bloggen? Send oss i så fall en melding!

Så ønsker vi deg en riktig god søndagskveld og en inspirerende uke!

Om du kjenner noen som kan være interessert i denne artikkelen blir vi veldig glade om du deler den!

PS! Vi samarbeider med Byggstart, og de har laget noen gode guider, sjekk ut disse:

bottom of page