top of page

Flytte stauder og handle på salg

Uterommet vårt er ikke likt fra år til år. Noen planter har kanskje ikke overlevd vinteren (eller sommeren), noen har blitt kjempestore og noen har for lite lys på grunn av det som vokser rundt. Og kanskje du innser at du har lagt opp til noe som ikke fungerer? Da er dette en perfekt tid for å justere og endre på det.

Over: Stjerneskjerm, en av mine absolutte favoritter i hagen. Den fås i flere farger og er du heldig finner du den på salg nå.


Jeg har et staudebed foran huset, og i sommer har jeg sett at noen av staudene har blitt kjempestore og er i ferd med å "kvele" andre planter. Disse skal flyttes. Men fordi de er så store er det lettere å flytte dem om våren. Så jeg har satt pinner på plantene som skal flyttes og markert området de skal flyttes til slik at når våren kommer neste år, og plantene fremdeles er små, kan jeg enkelt flytte dem (og husker at de skal flyttes).


Over: Kanskje ikke det mest spennende som finnes, men allikevel utrolig greit å bruke. Merkepinner i tre for oss som ikke har alt i hodet. Ispinner fungerer også:-).


Andre steder er det "hull" i bedet hvor planter ikke har overlevd. Her skal nye stauder inn, og nå er den perfekte tiden å handle på. Det er nemlig salg i hagesenterene, og om du er heldig finner du plantene du ska ha til 50-70% rabatt. Men: ha en plan! Husk at plantene må ha den fargen og høyden som passer der du skal sette dem. Og at de tåler lysmengden (sol, halvskygge, skygge).


Over: Storkenebb kjøpt på salg i fjor høst, i år har den blitt kjempestor og blomstrer fremdeles. Den står i en kasse fra Bedd som er 40 cm bred og 50 cm dyp.


Når man etablerer en hage er planter, busker og trær en stor del av budsjettet, og det er derfor supert å kunne spare litt inn her, så lenge du har en plan. Og selv om noen planter kan se litt skrantne ut på slutten av sesongen er sjansen stor for at de kommer opp store og flotte neste sommer når de har fått tiden frem til frost å etablere seg på.

Denne sommeren har jeg innsett at jeg er ferdig med å så og dyrke grønnsaker, som jeg har vært så ivrig på tidligere. Jeg har derfor kjøpt jordbærplanter på salg og satt i begge kassene som tidligere var drivhus, slik at vi neste år bare kan luke litt og spise bær. Og selv om vi ofte er ivrigst på hage om våren etter en lang vinter, er det utrolig deilig å vite at det ikke er så mye som må handles inn og ordnes om våren, men at vi heller kan nyte litt mer.


Over: Mine nyinnkjøpte jordbærplanter. De ser ikke så flotte ut enda, men bare vent! Vanningssystemet er fra Gardena og gjør at alt av vanning ute styres automatisk. Plantekassene er 120x80 cm fra Bedd og har tidligere hatt drivhus i glass over seg.


Om du er heldig og har stauder som har blitt veldig store kan de også deles nå om det er stauder som blomstrer tidlig. De som blomstrer sent må du fremdeles vente litt med å dele, men de kan deles helt ut i oktober. Dette er også en super måte å slippe å handle så mye, og du kan også dele eller bytte med andre hageeiere.


Over: Kløver er en av plantene som vokser enormt i løpet av en sommer. Og jeg elsker dem -i alle farger! Her er det bare å dele i vei!


Denne tiden er en veldig fin påminnelse om at planter vokser fort, så om de er litt spinkle når de plantes gjør det ingen ting:-).


Husk også å skrive opp hva du planter hvor, og ta bilde av kortene eller lappen som følger med, slik at du vet hva du har hvor.


Lykke til:-).


Comentários


bottom of page