top of page

Glansgrader

Det er lett å gå seg vill i valget av glansgrader, og hvilken glansgrad man skal velge, så her kommer noen tips fra oss.

Over: På dette prosjektet er veggene malt med Lady Minerals, som har glansgrad 01.


Glansgraden sier noe om hvor mye lys som reflekteres fra overflaten og den måles i en skala fra 0-100. 0 er mattest, og 100 er blankest, og vi deler ofte glansgradene inn i helmatt (1-2) matt (3-6), silkematt (7-19), halvblank (20-69) og helblank (70-100).

Jo blankere malingen er, jo høyere krav stiller den til underlaget. Siden blank maling reflekterer mere lys er den også mer avslørende på ujevnheter. Matt maling er "snillere" mot underlaget men er vanskeligere å vaske og er ikke så slitesterk på renhold, og derfor anbefales det å bruke blankere maling der det er behov for hyppig renhold (for eksempel dører og listverk).


Over: Vegger og himling malt i 01. Lister, dører og vinduer malt i glansgrad 40. Prosjekt i Oslo.


Det å kombinere matte og blanke overflater i et rom gir fine kontraster, og det er også fint å bruke samme farge, men med ulike glansgrader. Slike kontraster kan man også for eksempel lage ved å ha matte vegger og å male innredning i samme farge men med en høyere glansgrad (garderobeskap eller skjenk for eksempel). Eller ved å male gulvlistene blankere enn veggene.

Glansgrader bør velges bevisst fra rom til rom, her er noen av våre tips:


Over: Vegger og himling er malt i 01, mens lister er malt i glansgrad 40. Veggen bakerst i bildet er malt med kalkmaling, glansgrad 01.


- Helmatt (glansgrad 1-2): Vi bruker mye Jotun Pure Colour, 01 Supermatt på glatte vegger og i glatte tak. Det er fordi denne malingen (vi er ikke sponset av Jotun!) gir et veldig fint resultat og kan vaskes forsiktig. Glansgrad 01 gir en utrolig fin stofflighet på overflatene, og oppleves mer eksklusiv enn blankere maling (som for eksempel 07 som var "standard" tidligere. Denne glansgraden dekker også ujevnheter bedre siden den er supermatt. På kontoret hos oss er alle vegger malt med 01. Om taklisten ikke skal fremheves og taket er malt i 01, maler vi også taklisten i samme glansgrad.

- Matt (glansgrad 3-6): Dette er en fin glansgrad om du ønsker det matt, men ikke helmatt, og kan brukes som over.

- Silkematt (7-19): Silkematt er fint på panel, og både til vegger og tak. Litt blankere maling "flyter" bedre på panel og gir et finere resultat enn helmatt eller matt. I rom hvor det er brukt helmatt eller matt på vegger og i tak er ofte silkematt lekkert på dører, lister og gerikter for å skape en kontrast. Vi bruker ofte Jotun Lady Supreme Finish 15 (igjen: ikke sponset, men synes det er greit å si noe om hvilken glansgrad vi bruker!).

- Halvblank (20-69): Når vegger og tak er malt i silkematt kan det være kjempelekkert å male lister, dører og gerikter i halvblank maling (vi bruker ofte 40). Halvblank maling er for ting man ønsker fremhevet, og i boliger med detaljrike lister og gerikter er dette en superfin glansgrad å bruke.

- Helblank (70-100): Denne glansgraden brukes ekstremt sjelden.


Over: Vegger og himling malt i glangrad 01. Prosjekt i Asker.


Det som er viktig å si om glansgrader er at det er ingen ting som ikke er lov her! Selv om vi ofte bruker silkematt på lister og gerikter ved glatte vegger beskriver vi også halvblank innimellom fordi vi ønsker mer gjenskinn og kontrast. I noen rom er det mattere maling i taket enn på veggene. Og så videre. Det som er veldig viktig er at du tar bevisste valg rundt hvilken glansgrad du skal bruke hvor, og også at du videreformidler dette om du skal ha håndverkere til å male for deg.

Det er også viktig at du vurderer hvor mye lys rommet har, både kunstig og naturlig, slik at du får det uttrykket du ønsker deg.

I våre lokaler er alle vegger malt i 01, og det hadde vi også beskrevet i spek. Når vi kom for å se rett før innflytting, viste det seg at de hadde malt i 07. Det ga et helt annet inntrykk og ble helt feil, og dermed måtte alt males om. Så hvilken glansgrad du velger betyr mye for sluttresultatet:-).


Masse lykke til med prosjektet ditt:-).


Over: Garderoben vår på kontoret. Malt i glansgrad 01.

Comments


bottom of page