top of page

Hva gjør vi med gulvlistene?

Vi har ofte fokus på parkett eller type gulv, mens gulvlistene har en tendens til å bli glemt.

Det skal vi gjøre noe med her :-).

Ulike typer gulv krever ulike typer gulvlister, og her skal vi snakke mest om farge og materialer og ikke fullt så mye om utforming. Selv om det også er viktig selvfølgelig.

I nybygg har det dessverre blitt mer vanlig med hvite gulvlister og så kan man oppgradere til eik, men det er lett å glemme i en hektisk kjøpsprosess. Resultater er at svært mange nye boliger har hvite gulvlister.


Over: foto fra prosjekt, her er et godt eksempel på når hvite lister kan være et lekkert designelement.

Foto: Nadia Norskott.


Det er ikke det at hvite gulvlister ikke har sin plass, det har de absolutt. Kanskje spesielt i gamle hus og leiligheter hvor listene er høyde og gjerne profilerte, og fremstår som et dekorelement i interiøret.

Smale, standard, hvite gulvlister derimot ser oftest ut som en ettertanke. Glemt og nedprioritert.

Hvis vi tar utgangspunkt i parkett pleier jeg å beskrive gulvlister fra samme produsent, i en farge som matcher gulvet. Disse listene er ofte litt kraftigere, men ikke alltid. Du bør alltid undersøke om produsenten kan tilby gulvlister, skal du sette sammen dette selv kan det lett bli mismatch og det kan ødelegge det endelige resultatet.

Om de i tillegg har olje slik at du kan få samme farge på trappen også er det et pluss, men det får bli et annet blogg-innlegg;-).


Over: foto fra prosjekt hvor gulvlistene har samme utførelse som gulvet.

Foto: Nadia Norskott.


Om du bruker eikelister i alle rom og parketten er gjennomgående kan du også gjerne bruke dem i gangen selv om det er fliser på gulvet. Vaskerom bør ha sokkelflis som gulvet eller vinyl trukket litt opp på vegg om du har det som gulvbelegg.

Ved valg av andre gulv enn parkett, for eksempel vegg til vegg teppe, linoleum eller malte gulv, kan gulvlistene males som gulv eller som vegg. Da kan man også variere fargen fra rom til rom om man ønsker det.


Over: foto fra prosjekt hvor himlingen tas opp igjen i gulvlistene.

Foto: Nadia Norskott.Som hovedregel vil jeg si at gulvlistene skal følge gulvet, dvs. at gulvfargen trekkes opp på gulvlistene, men det er også avhengig av fargen på gulv og vegg. Om gulvet er mønstrete kan du trekke opp hovedfargen fra gulvet. Enkelte ganger ønsker man å skjule listene, og da er det å male dem som vegg en veldig god løsning.

Og hva gjør vi om vi har hvite eller veldig gulnede trelister mot et tregulv? Da maler vi dem som vegg, eller en ørliten nyanse mørkere så de "forsvinner" litt. Vegger blir i dag som regel malt i glansgrad 01-05 (matt), og gulvlistene kan males i glansgrad 15-40 avhengig av hvor blanke du ønsker dem, og denne variasjonen i glansgrad vil gi en liten fargeforskjell som er veldig fin og diskret.


Så om du skal bytte gulv; husk å ha gulvlistene med i prosessen. De er med på å fremheve et lekkert gulv om du lar dem gjøre det.

Over: foto fra prosjekt som viser gulvlister malt som vegg. Det gir også et veldig lekkert resultat.

Foto: Oppdragsgiver


Om du ønsker hjelp på ditt prosjekt må du bare ta kontakt med meg for et uforpliktende tilbud:-).

Comentários


bottom of page