top of page

Barnerom

I Botrend denne helgen er det en fin artikkel om innredning av jenterom hvor vi ble spurt om å gi noen råd til de som vil pusse opp barnerom, noe vi selvfølgelig sa ja til. Du kan lese hele artikkelen HER.

Så hva er det viktig å huske på når man skal pusse opp barnerommet?

· 1. Tenk nøye gjennom farger, funksjon og varige løsninger. Barn vokser og utvikler seg fort, så selv om det er veldig fristende å lage ett nydelig og sukkersøtt rom for babyen er det lurt å tenke langsiktig både mht valg av veggfarger og gulv, og også ved valg av møbler og belysning.

· 2. La barna være med å bestemme hvordan rommet skal se ut, men ha fornuften i bakhånd. Jo da, favorittfargen er kanskje rosa NÅ, men du kan være temmelig sikker på at om etpar år er hun helt ferdig med den perioden og vil aldri høre om Hello Kitty igjen. Da er det kjedelig om alt må byttes ut.

· 3. Med mindre du har lyst til å pusse opp hele tiden, anbefaler jeg farger på vegg og gulv som barna vokser med. Velg gode basisfarger som gir en lun og god atmosfære. Skitne pasteller fungerer ofte fint. De står også ofte best til lego og andre plastleker i grelle farger og hjelper å dempe helhetsinntrykket i rommet. Barnerom kan lett fremstå som kaos med mye farger og mye leker.

· 4. Farger kan godt brukes, men tilfør heller favorittfargene i tekstiler, knagger og andre detaljer som enkelt kan byttes ut. Om du har en liten sjørøver i hus kan du lage ett sjørøverskip av sengen ved hjelp av MDF-plater, for eksempel. Når perioden er over skrur du av platene og har igjen fått en nøytral base som kan endre stil.

· 5. Det kan fort bli mye visuell støy på barnerom. Gode oppbevaringsmuligheter til leker egner seg derfor gjerne bak dører og i skuffer. Gi barna enkle løsninger for å holde rommet ryddig, og unngå masse åpne hyller hvor leker og ting og tang stilles ut. Barnerommet har to veldig ulike funksjoner: Aktivitet om dagen og ro om kvelden. Når lekene ryddes enkelt bort i skap og skuffer vil rommet oppleves rolig og stimulere til avslapping og ro.

· 6. Ikke bruk plassen på små soverom til klær. Dette er barnets fristed og bør innredes deretter. Har man mulighet til det anbefaler jeg at klærne tas ut av rommet og oppbevares andre steder. Dette hjelper på uttrykket i rommet og det hjelper også småbarnsforeldre å holde orden i klær når småen skifter ”100” ganger om dagen.

· 7. Den tidligere ammestolen kan godt bli barnas lesestol. De har også behov for å slappe av og roe ned, og ideelt sett bør alle barn ha en god sitteplass på rommet som ikke er sengen.

· 8. Ha godt med gulvplass og velg ett gulv som gir varme, for eksempel linoleum eller kork. Om man har gulvvarme er det enklere selvfølgelig, men husk at mindre barn leker på gulvet og det er der det ofte er kaldest i ett rom. Ha gjerne ett løst teppe også, men det bør kunne vaskes eller renses.

· 9. Tilrettelegg for å kunne stenge alt dagslys ute av rommet. Mørke rom er generelt utgangspunktet for gode sovevaner for både stor og liten. Bruk lystette rullgardiner eller plisségardiner, og om barnet ønsker litt lys om natten kan man bruke ett nattlys eller lamper på dimmer til dette.

Vi håper du har fått noen tips og innspill du kan ta med deg videre og ønsker deg masse lykke til med kanskje boligens morsomste prosjekt!

Bildene i dette innlegget er fra Beckers/Ifi og Jotun.

Fikk du noen gode tips? Del gjerne med venner og bekjente!

bottom of page