top of page

Hvordan velge riktig spisebord?


Hva skal du tenke på når du skal velge nytt spisebord hjemme? Jeg har blitt intervjuet av Finn Shopping, her har du svarene:

Moon spisebord fra Gubi.

Vet du hvilket spisebord du bør velge? Her er interiørarkitektens beste tips!

Denne saken er betalt av FINN Shopping

Hvor stort spisebord trenger du? Hva slags fasong bør det ha? Hvor stor plass har du til rådighet? Velger du riktig, kan du få et bord du kan ha glede av i mange, mange år. Kristin Bjørkavåg, daglig leder i Paradis Interiørarkitekter, sier det er spesielt tre ting man først og fremst bør tenke på når man skal kjøpe nytt spisebord

1. Tenk over bordets form

Skal spisebordet være rundt, ovalt eller firkantet? Her er det, ifølge interiørarkitekten, ingen «faste kjøreregler». Likevel er det visse hensyn å ta.

Se utvalget av spisebord på Finn Shopping

- Visuelt sett så kan ovale bord med avrundede kanter være fint for å myke opp uttrykket, særlig om du har et hjem med mange rette kanter og hjørner. Runde bord tar mer plass enn man kanskje tror, og hvis det i tillegg er stort, så må alle reise seg for å strekke seg etter maten. Samtidig er runde bord veldig koselig å sitte rundt. Firkanta bord er et klassisk valg, som sjelden blir helt feil, sier Bjørkavåg.

1 Paris - 2 Oakland - 3 Naya - 4 Olaf - 5 Skagen - 6 Cooper

2. Sørg for god nok boltreplass

Stor og god plass rundt selve bordet er praktisk, særlig når man skal servere mat og er mange til bords.

- Jeg vil anbefale å ha minimum 1 meter fra langsiden av spisebordet og bort til veggen, gjerne 1,2 meter. Da får man god plass til å bevege seg rundt bordet, og det vil ikke oppleves som trangt, tipser interiørarkitekten.

Å ha plass til noen ekstra gjester rundt bordet er også kjekt.

- Vi ønsker gjerne at spisebordet skal være litt raust og romslig, og ileggsplater gir god mulighet for det. Velger du et bord hvor ileggsplatene kan dras ut fra midten, vil du få en synlig skjøt. Du kan også få klaffer som festes ut fra sidene, men da må du ha et sted å oppbevare platene når de ikke er i bruk. En annen mulighet, er butterfly uttrekk. Da kommer klaffene automatisk opp når du trenger dem, forklarer Bjørkavåg, og tilføyer:

- Ofte er spisebordet en samlingsplass, der noen gjør lekser, eller man sitter med pc-en og jobber. Har man et stort bord med ileggsplater, så slipper man å rydde hele bordet ”bare” for å spise middag.

Sky spisebord i børstet vill eik finer og massiv eik

Solvay bord fra Vitra

3. Teppe under spisebordet

Et teppe luner og demper akustikk, men trenger vi det egentlig under spisebordet?

- Det er ikke noe riktig eller feil svar her, men det jeg kan si, er at teppe under spisebordet var mer vanlig før, sier Bjørkavåg, og legger til:

- Har du barn, bør du definitivt vurdere om et teppe er nødvendig. Barn søler mye, og da er det ikke det beste å plassere et stort og tungt teppe rett under der dere spiser. Det kan fort bli litt grisete. Jeg vil heller anbefale å kjøpe et teppe under sofaen.

Ønsker du likevel å ha teppe under spisebordet, råder Bjørkavåg å velge et teppe med kort og tett luv av hensyn til rengjøring. Teppet bør dessuten dekke både bord og stoler, også når stolene dras ut fra bordet.

- Det er ikke noe særlig å sitte og vippe med stolen på teppekanten, sier hun.

bottom of page