top of page

Eksempel på belysningsplan


Her kommer som lovet ett eksempel på belysningsplan til ulike rom. Dette er ett prosjekt vi arbeider med nå, og oppdragsgivers ønsker og stil er ivaretatt:-)

Generell belysning:

På dette prosjektet er himlingen konstruert slik at det er vanskelig å få plass til downlights, og vi har derfor brukt utenpåliggende spotter som kan snus mot vegg. På kjøkken er det viktig at spotter eller downlights plasseres slik at de lyser opp arbeidsbenkene og ikke plasseres slik at man skygger for lyset når man arbeider. I stuen er det fint om de lyser mot vegger og i gang kan de gjerne lyse mot garderobe. Vi søker alltid å unngå å ”pepre” tak med downlights eller spotter men heller plassere de strategisk mot vegg eller innredning og dette er grunnen til at vi alltid lager en grov møbleringsplan før lyssetting. Uten en møbleringsplan risikerer man å få lyset plassert helt feil eller at plasseringen av lys hindrer en optimal belysning. På soverommene har vi på dette prosjektet valgt taklamper, og når taklampen skal fungere som generell belysning kan det være lurt å bruke armaturer som gir lys i flere retninger. Når man får lys opp i taket vil rommet oppleves større og lyset vil gi en større effekt i rommet.

Du ser kanskje at det også ligger led-lister på tegningen inne i garderobeskap, i himling mot trapp, i en nisje på kjøkkenet og over toalettet? Dette er for å skape variasjon i den generelle belysningen, og disse kan også fungere både som generell belysning, stemningslys og funksjonslys. I enkelte rom som på bad og trapp er disse primært tenkt som en del av den generelle belysningen, men de kan også bidra som stemningslys da de gir en mer spennende effekt enn downlights. På kjøkkenet og i garderoben er de brukt som funksjonslys.

Stemningslys:

Stemningslys er belysning som bidrar til å skape en hyggelig stemning i rom, og gjerne også understreker ulike soner: Pendelen som henger over spisebordet markerer denne sonen, mens stålampen i hjørnet i stuen bidrar til en lun stemning i rommet. Bordlampen i gangen er med på å skape en hyggelig stemning i gangen og kan skrus på om kveldene når downlightsene er dimmet godt ned. På barnerommet er det en kul kaninlampe som er stemningslyset. Stemningslys kan være som ett smykke i rommet, noe som er lekent, vakkert og som lyser opp soner i rommet. Det er disse lampene som ofte løfter ett rom og de er viktige for å skape stemning. Det er ikke alle rom som trenger stemningslys, men de er viktige i oppholdsrom og kan også fungere som ett ”løft” i rom hvor det er vanlig å kun tenke funksjon (som f.eks. i en gang eller på bad). Som nevnt over er led-listene på badet og i trapperommet her også en del av stemningsbelysningen da de skaper en fin effekt i rommet og kan understreke stemningen i rommet. På soverommet her har vi ikke stemningslys, men det kunne gjerne vært brukt led-list også her bak sengen f.eks. for å få en hotell-følelse i rommet. På dette prosjektet er belysningen på soverommet tegnet veldig generell da det er forventet noe omrokkering på soverommene de nærmeste årene.

Taklampe fra Roll&Hill til over spisebordet.

Funksjonslys:

Generell belysning kan fungere som funksjonslys som her, f.eks. over kjøkkenbenkene og i trapperommet. De er del av den generelle belysningen men har også som funksjon å lyse opp arbeidsbenker og trappetrinnene. Men i tillegg bør man ha funksjonslys som i soner som krever ekstra belysning. Dette gjelder spesielt forhold til lesing og arbeide som leselamper i stuen, på skrivebord og ved sengen, men også f.eks. som lys i garderobeskap, i underkant av overskap på kjøkken eller sminkelys på badet. Vi arbeider mye med belysning og det som ofte går igjen på prosjekter er at oppdragsgiver ønsker mer funksjonslys i stuen. Her er det lett å tenke at det holder med generell belysning og noen fine stemningslys men stuen brukes veldig ofte til lesing og dermed må leselampene inn. På dette prosjektet landet vi på en lekker stålampe fra Louis Poulsen men ofte tegner vi inn vegghengte lamper over sofaen som gjerne er litt diskret og ikke gjør så mye av seg slik at stemningslysene får være ”smykkene” i rommet. På soverommene derimot kan gjerne leselampene få lov til å skinne litt ekstra da det ofte ikke er så mye stemningslys. På dette prosjektet har vi hentet inn en leken lampe til barnerommet og stramme lamper med fine detaljer til foreldresoverommet. Felles for funksjonslampene vi velger er at de er justerbare. Selv om det kan se lekkert ut med to nakne lyspærer over sengen fungerer det ofte ikke så godt i praksis da lyset ikke kan styres og man derfor ofte ender opp med å lyse opp hele rommet litt heller enn å få godt lys rett på boken du leser.

Så dette er noen av prinsippene vi lager belysningsplaner etter:-). Alle prosjekter og oppdragsgivere er forskjellige og det finnes ikke en fast mal som passer for alle rom og boliger, men jeg håper allikevel dette kan hjelpe deg litt når du skal lyssette hjemme hos deg selv.

Denne uka har vi flere belysningsplaner som skal lages. Om du ønsker hjelp til å lyssette er det bare å ta kontakt med oss og om du kjenner noen som kan dra nytte av dette så del gjerne!

God uke!

Mvh. Kristin.


bottom of page