top of page

Hvite vegger mot Bomull?


Vi jobber mye med farger, og det er noe av det morsomste vi gjør!

Men vi møter også oppdragsgivere som ønsker å ha hvite vegger og da er det vår jobb å lære dem litt om farger, og kanskje spesielt om hvitfarger, slik at de får ett hjem som blir hyggelig og personlig, og som spiller på lag med det hvite i vinduer, himling og dører. For det er ikke sånn at hvitt er hvitt! Hvis du for eksempel har vinduer og dører i «standard byggevare-hvit» så er det fargen mange best kjenner som Bomull. Og Bomull er ikke en ren hvit. NCS-koden til Bomull er S0502-Y, som betyr at den har 2% gult i seg. Om du ikke er klar over dette, og maler veggene dine ublandet hvite vil vinduer og dører fremstå som gule i møte med veggen. Det ser ikke bra ut.

Bilde fra Jotun, med Bomull vegger.

Hvis du er usikker på om du har vinduer, dører ol i Bomull, Egghvit eller Klassisk hvit så anbefaler jeg at du tar en tur innom en malingsbutikk og henter fargeprøver på disse tre fargene og sjekker fargeprøven mot det som er malt hjemme. Bildet over er fra Jotun og viser Bomull på vegg.

Om du har Bomull på vinduer og dører, og ønsker hvite vegger må hvitfargen «brekkes», dvs. tilføres noe farge og gjerne litt svart. Det finnes flere «hvite» farger som passer godt til Bomull, men det finnes også en god del man bør styre unna.

Om du vil gjøre det helt enkelt, kan du fortsette med Bomull på veggene, men da bør du variere glansgraden for å skape noen kontraster i rommet. Det kan gjøres ved å male veggene matte og ha blanke lister og gerikter.

Du kan også tilføre bitte litt mer svart på veggene og bruke NCS S 1002-Y, som er en liten anelse mørkere enn Bomull. Hele spekteret av NCS-koder fra NCS S 1002-Y til 8502-Y er avarter av Bomull og er derfor helt trygge mot Bomull.

Andre hvitfarger som er lekre til Bomull er for eksempel Jotuns Tidløs, Sans, Letthet og Hvit Poesi, men: farger endrer seg etter underlag og lys, og bør prøvemales på veggen som skal males.

Bildet under er hentet fra Pinterest og viser tydelig at hvitt ikke er én farge, men utrolig mange nyanser.

Bilde fra Pinterest som viser at hvitt ikke er hvitt.

Det er også viktig å huske på at selv om fargen har litt svart og farge i seg, vil den ofte oppleves som hvit når den kommer opp på vegg. Men den vil oppleves som mer behagelig enn helt kritthvitt. Og selv om hvitt går til alt, er det også hvitt som er den største og hardeste kontrasten til alle farger. Det kan gjøre at rom oppleves som mer rotete og slitsomme fordi alle farger i ting og kunst «popper» mot veggen, og ikke blender inn slik de vil gjøre mot fargesatte vegger. Hvite vegger er ingen «lettvint» løsning, men krever god planlegging av hvitfarge på vegger, tekstiler og øvrige ting som skal inn. Ved god planlegging kan man få rom som oppleves som harmoniske og gode, mens man ved dårlig planlegging veldig fort kan få kalde og kaotiske rom som oppleves som uferdige. Bildet under er hentet fra Pinterest.

Bilde fra Pinterest.

Helt på tampen:

Klassisk hvit, NCS S 0500 N, er en helt ren hvit og om du er heldig og har denne fargen på vinduer og dører står du helt fritt til å fargesette veggene akkurat slik du har lyst til. Og akkurat DET er viktig! Så om du skal bytte vinduer eller dører: Husk å bestill dem i Klassisk Hvit/NCS S 0500 N! Det er fremdeles ikke hyllevare i de fleste byggevarehus, men kan bestilles og er helt klart verdt ventetiden:-).

bottom of page