top of page

Tenn lyset! Om utelys i vintermørket.


Nå når klokken er stilt og vinteren nærmer seg, er det mange som ønsker seg litt mere lys ute. Og selv om enkelte ting må gjøres om sommeren er det også mye som kan gjøres nå (eller man kan lage en plan slik at man er klar til våren😊.

Illustrasjonsfoto funnet på Pinterest.

Det første man må gjøre er å finne ut hvor man ønsker lys. Trenger du mere lys rundt inngangsdøren, langs en sti, rundt garasjen eller terrassen? Om sommeren ser man ut i hagen om kvelden, men uten lys ute om vinteren blir vinduene ofte kun en sort «vegg». Utelys trukket litt ut fra husveggen kan gi en veldig god effekt slik at man ser litt ut også når Norge er på det mørkeste. Det er absolutt ikke slik at lys må holde seg på husveggen! Finn frem en tegning av tomten med huset på, og lag en god plan.

Hvordan skal lyset styres: Man kan styre lyset på flere ulike måter; slik at det slår seg på av seg selv når det er blitt mørkt (solsensor koblet opp på veggen eller solsensor i lyspærene), at det kun slår seg på når man er der (bevegelsessensor) eller at det slår seg på etter innstilt tid. Noen områder, slik som rundt garasje, kan det kanskje være hensiktsmessig å bruke en bevegelsessensor, mens rundt i hagen eller langs en sti er det lurt å bruke solsensor eller tidsinnstilling.

Lampe fra LHC.no

Av armaturer finnes det utrolig mye fint å velge blant, og her er det lurt å velge noe som står til husets arkitektur og stil. Det er også viktig å ikke «pepre» hus og hage med lys, da forsvinner ønsket effekt fort og man ender opp med et lite flatterende uttrykk. Alle armaturer trenger heller ikke å synes så godt! Om du ønsker å bruke noen lamper som er skulpturelle blikkfang kan det være lurt å la øvrig belysning være diskret.

Om du ønsker hjelp til utendørs lyssetting hjelper vi deg gjerne, men om du ønsker å sette i gang selv håper vi du har fått noen tips og litt inspirasjon her 😊.

Utelamper fra Pedrali

Belysningsplan til uteområde enebolig Snarøya.

Belysningsplan uteområde til enebolig på Snarøya.

bottom of page