top of page

Bygge Pergola og utestue

Dette er et gjesteinnlegg fra Byggstart, som vi sender mange av våre kunder til når det er på tide å finne dyktige håndverkere.


Nå går det mot lysere tider, og om du ønsker deg en pergola eller hagestue i sommer kan det være lurt å starte prosessen nå:-).Over: Hagestue kan også bygges som et drivhus.


Pergola

En pergola er et flott tilskudd til enhver hage, såfremt du har plass. En pergola er et åpent byggverk med sperretak som ofte dekoreres av frodige klatreplanter, og slik skaper et deilig tilfluktssted fra sommerheten.


De fleste vil kunne bygge en pergola selv så lenge man er litt handy av seg. Det kommer til å kreve litt arbeid, og muligens vil du også trenger litt hjelp, men resultatet er vel verdt innsatsen.


En pergola vil i mange tilfeller være fritatt søknadsplikt så lenge du faktisk bygger en pergola. Skal du bygge tak på pergolaen, er det ikke lenger en pergola. Den vil da medregnes i bebygd areal (BYA) og du må passe på utnyttelsesgraden til eiendommen din. Gesims- og mønehøyde kan også utløse søknadsplikt så vel som kommunale planer. Du må med andre ord passe på å sjekke at pergolaen din samsvarer med relevant regelverk og huske å sjekke med kommunen din. Vanligvis kan du bygge en frittstående pergola uten å søke så lenge den ikke blir større enn 50 kvadratmeter.


Hagestue

Hagestuen er et mer krevende prosjekt enn pergolaen, men kan også være vel verdt det. Her er det ikke bare stokker og planker, men vegger og tak. Hva slags hagestue som passer for deg, avhenger av hvordan du vil bruke den: Ser du for deg en utestue hvor du kan nyte svale sommerdager eller ønsker du deg et rom som også kan benyttes og nytes når det blir kaldere? Hva slags hagestue du bygger vil bestemme hvorvidt du må søke.


Bygger du det som et tilbygg, det vil si tilkoblet huset, kan du bygge en hagestue på opptil 15 kvadratmeter uten å søke. Bygger du det som et frittstående bygg i hagen, separert fra huset, kan du derimot bygge opptil 50 kvadratmeter uten å søke, forutsatt at ingen skal bo i hagestuen. Hagestuen kan brukes til opphold, men ikke som sove- eller våtrom. Det finnes imidlertid fortsatt flere krav som kan utløse søknadsplikt, for tilbygg så vel som frittstående bygg. Pass på å sjekke alle gjeldende regler for hagestuen du vil bygge.


Pergola og hage- eller utestue er bidrar til hygge i uterommet, og du vil kunne nyte fruktene av ditt arbeid i mange år fremover.


Ønsker du hjelp til å utforme ditt uterom? Ta gjerne kontakt med Paradis Interiørarkitekter for en prat.

Over: Illustrasjon av pergola med tett tak, til et prosjekt på Snarøya. Tegning: Paradis Interiørarkitekter.


Comentarios


bottom of page