top of page

Hvordan planlegge utebelysningen? Få gode tips her.Nå nærmer vi oss lysere tider og lysten til å gjøre ting ute begynner kanskje å komme? Utebelysning er en av de tingene man kanskje legger mest merke til når det er mørkt ute, og derfor kan det være lurt å ta noen runder i uteområdene sine for å observere litt før kveldene blir lyse. Hvor hadde det vært fint å få litt lys?

Innenfra om vinteren er det også fint å kunne se ut i hagen og å få lyset litt ut fra husveggene slik at vinduene ikke bare oppleves som store, svarte flater når kvelden kommer.

 Det er utrolig mye utelys å velge mellom, og etter hvert har det kommet litt mer leken og dekorativ belysning også som er veldig gøy.

Så hvordan skal man lyssette ute? Og hva slags lys skal man velge?
Ute, som inne, er kunsten å finne den perfekte balansen. Ikke for lite, men absolutt ikke for mye! Jeg må innrømme at jeg ikke er en stor tilhenger av downlights ute med mindre det er et par i inngangspartiet. Det er ingen hus eller garasjer som har behov for å være fullt opplyst når det er mørkt ute. Det vi trenger er lys som gir oss ledelinjer å bevege oss etter og lys som skaper stemning. I tillegg trenger vi lys i inngangspartiet og der vi parkerer bilen.

Så hvilke typer armaturer bør man velge og hvordan skal man lyssette?

Typer armaturer og plassering avhenger av stilen på huset og hagen din, men en fin miks og litt variasjon er alltid bra. Noe bør være litt usynlig mens noe bør få lov til å synes mer. Det er også viktig at du planlegger ordentlig og lager en skisse av hvor de ulike armaturene skal plasseres?Over: Eksempler på armatur som gir generelt lys på hus og garasjer.Over: Pullerter som gir lys nedover er supre for innkjørsler, stier og litt høye bed.Over: Har du et tre eller noe annet du ønsker å gi litt mer oppmerksomhet? Da kan en spot være supert.


Over: Lys kan brukes som dekorasjon i hagen og gi et mer lekent uttrykk.
Over: Enkle bordlamper som kan tas med ut er supert, her er det mase lekkert å velge mellom.Over: Ledlister fungerer også supert innfelt i taket over inngangsparti som erstatning for downlights og de gir også et mye jevnere lys.Når du planlegger lyssetting ute er det noen tips som kan hjelpe deg på vei:

1. Gå for lamper som gir varmt lys. Unngå "blå" led som bare ser utrivelig ut.

2. Less is more! Unngå å lyssette hele huset og garasjen din. Eller hele hagen for den saks skyld. Opplevelsen av lys og skygge er det som skaper gode (ute-)rom.

3. Lyssett i ulike høyder og med ulike typer armaturer. Variasjon er viktig!

4. Å unngå å belyse enkelte ting er like viktig som hva du belyser. Søppelkasser og enorme garasjedører trenger ikke flombelysning.

5. Kos deg med planleggingen og se på de ulike sonene ute som store rom. Hvordan brukes de og hva ønsker du å fremheve? Du trenger funksjonslys (lys som har som funksjon å lyse opp det du trenger å se) og stemningslys (lys som er der for å skape stemning).Alle bildene er lånt fra produsentene Louis Poulsen, Nordlux, Pedrali, Marset, Catellani Smith og LHC som alle har masse fine lamper som kan brukes ute.

 

Tusen takk for oppmerksomheten og masse lykke til med planleggingen! Ønsker du bistand fra interiørarkitekt eller arkitekt? Ta gjerne kontakt med oss på telefon eller e-post:-)

Comments


bottom of page