top of page

Veggfarge og kunst

Mange har den oppfatningen at om du har mye bilder og kunst på veggene, bør veggene være hvite. Det er jeg helt uenig i, og dette er en diskusjon vi ofte har på prosjekter. Derfor tenkte jeg det kunne være en god ide å skrive et innlegg om valg av veggfarger, og hvordan kunst passer på en farget vegg.


For det første: Om du har valgt bildene dine selv er det mest sannsynlig farger i bildene som tiltaler deg. Om du ikke liker blått for eksempel, blir jeg veldig overrasket om veggene dine er fulle av blå bilder.

Og siden du mest sannsynlig har bilder med farger du liker, vil du også kunne velge veggfarge som plukker opp noe i bildet.


Over: Om du ikke ønsker mye farge på veggene kan du fint gå for en nøytral beige eller grå farge. En billedvegg vil allikevel oppleves som harmonisk, og dempe det litt rotete uttrykket. Bildet er lånt fra Pinterest.


For det andre: Hvitt er en kontrast til alle farger, og hvite vegger kan derfor oppleves som en hard kontrast mot kunsten på veggene. Det kan også gi et mer rotete uttrykk. Om du ønsker en nøytral farge kan en mykere hvit/ grå/ beige være et godt alternativ.


Over: Se så vakkert bildene henger på en mørk grønn vegg på det nye Nasjonalmuseet. Bildet er lånt fra museets nettside.


For det tredje: Ønsker du at kunsten skal være en kontrast, eller at den skal blande seg og matche omgivelsene sine? Opplevelsen blir gjerne mer harmonisk uten harde kontraster, og om du ser for eksempel på utstillingene på Nasjonalgalleriet (eller det rosa rommet på Munch-museet) henger bildene utrolig godt på farget bakgrunn.Over: Et eksempel på en støvete grågrønn farge som også er nydelig som bakgrunn for bilder. Vegger med farger er ikke ensbetydende med knalle og sterke farger. Bildet er lånt fra Pinterest.


For det fjerde: Du vil bli overrasket over hvordan veggfargen kan plukke opp detaljer i et bilde! Hjemme hos oss er veggene rosa i stuen og trapperommet. Og alle bildene som henger der plukker opp veggfargen. Til og med et blått maleri har skyer med et hint av rosa i seg, som forsterkes av veggfargen. Det betyr at enten du velger en veggfarge som harmonerer med bildene dine, eller du velger en annen farge vil ofte en farge i bildet "poppe" opp, og bildene vil endre uttrykk. Det er utrolig gøy at vi kan "styre" kunst slik.


For det femte: Ikke vær redd for å prøve deg frem! Bare hold ulike fargeprøver opp mot bildene dine og se hvordan de reagerer på de ulike fargene. Bilder mot farget vegg henger godt, og jeg tør påstå mer harmonisk, på farget bakgrunn -enten den er svakt eller sterkt farget:-).

Over: Kunst på rosa vegg. Og selv om mange av bildene ikke har farge henger de allikevel godt på veggen, og oppleves mer dempet enn mot hvit vegg. Bildet lånt fra Pinterest.Comentarios


bottom of page