top of page

Tepper i interiør

Vi bruker ofte løse tepper i interiør for å myke opp rommet, og samle møbleringen.

Tepper kommer i ulike materialer, farger og størrelser, og de teppene vi bruker kan leveres i tilpassede størrelser, slik at det passer perfekt der det skal brukes.

Over: Teppeinspirasjon fra JAB. Er ikke fargene vakre?Når man skal bestemme størrelsen på et teppe kan det være lurt å ha noen "regler" man kan følge. For små tepper ødelegger mer for et rom enn litt for store. Løse tepper bør aldri gå helt inn til vegg, men stoppe ca. 10 cm fra veggen. Dette for at gulvet også skal komme frem, og for at teppet skal oppleves som løst og mer "balansert".

Teppe under sofagruppen bør være ca. 30-40 cm bredere enn sofaen, og gå ca. under hele eller mesteparten av sofaen. Om det er stoler på sidene må teppet være bredere slik at teppet går under. Teppe under sofagruppen skal være så stort at hele salong-gruppen står godt oppå teppet, om du har plass til det. Om du ikke ønsker et så stor teppe bør det i hvert fall være like bredt som sofaen og så langt at halve loungestolen(e) står oppå teppet.


Over: Eksempel på størrelse teppe under salongen. Her har sofa og lenestol god plass, og teppet stopper også et stykke fra veggen. Bilde fra JAB.


Under spisebordet bør du være sikker på at stolene ikke havner utenfor teppet. Det gjør at man unngår "krøllete" teppekant, og det gjør at det er enklere å trekke ut stolen. I tillegg ser det veldig elegant ut. Vi pleier å si bordets bredde + 140 cm. Og bordets lengde +140 cm.

Har man plass til et større teppe er det også fint, men alt med måte;-)

På soverom var det tidligere vanlig å ha et lite teppe foran sengen, som en sengeforlegger. Nå bruker vi store tepper som går under sengen og går ca. 1 meter ut på 3 sider (sidene og foran). Teppet trenger ikke å gå helt opp til sengehodet, men kan stoppe litt før nattbordene. Om du har en seng som er 180 cm bred betyr det et teppe på ca. 380x250 cm. Dette forutsetter at det er rom for et så stor teppe. Du kan også legge deg på bredden til nattbordene. Om nattbordet er 60 cm bredt kan teppet være 300x210 cm.


Over: Eksempel på teppe under spisebord, hvor bredden gir plass til at stolene trekkes ut. Bildet er fra Fraster.


Tepper er også supert å bruke i trapper, enten som sisal eller som et mykt teppe. Det kan legges i hele trappen, eller som en løper som lar noe av trinnenes treverk komme frem.


Mønstrete eller ensfarget teppe? Det er selvfølgelig helt opp til deg! Et ordentlig teppe er en liten investering, så det er viktig at du velger et teppe du kan leve med lenge. Vi bruker mye ensfargede tepper, men med spill i vevingen slik at alle små flekker ikke synes så lett, og slik at du får litt liv i gulvet. Det er også fint å plukke opp farger som er i interiøret fra før. Men: Om interiøret ditt er nøytralt er teppe en super måte å hente inn farge til interiøret. Da kan du også ta fargen opp igjen i detaljer ellers, som i sofaputer, vase, lampe el.Over: Lekker teppeløper i trapp, med detaljer i messing. Bildet er fra Fraster.


Og hvilke materialer anbefales? Uttrykk og materialer må vurderes etter hvor teppet skal ligge.

Tepper under spisebord bør være korte i flossen, eller tettvevde slik at stoler er lette å trekke ut og inn. Et helt lyst, ensfarget teppe er kanskje heller ikke helt ideelt? Under salongbord og på soverommet ønsker man kanskje et mykt og lunt teppe? Her er det ofte ikke heller ikke så stor risiko for å få matflekker eller søl etter drikke. Husk at jo lenger floss teppet har, jo mer krevende er det å renholde. Men: Det holder som regel å støvsuge over et par ekstra ganger.

Mange ønsker tepper i naturmaterialer som ull og sisal, men vi bruker også tepper i polyester, polyamid ol. Hva man velger avhenger av uttrykket man ønsker. Ull gir et mattere uttrykk enn mens for eksempel polyamid og polyester gir blankere tepper (som teppet i trappen på bildet over).


Nå som høsten er her er det perfekt å se etter gode tepper, vi håper du har blitt inspirert til å finne tepper som passer rommet og møbleringen din, og som du vil trives med i mange år. Og om du ønsker hjelp til å finne det perfekte teppet til ditt rom hjelper vi deg gjerne:-).


Et teppe bidrar til å ramme inn møbler og lage soner i rommet. Bildet er fra Fraster.

Komentáře


bottom of page